Wykonanie
Jak kiedyś
będę miała dom z wielkim ogrodem... to (poza wszystkim innym) posadzę sobie tam pigwowca. ... Przepyszne
galaretki... no i ten sok. Ten sok jest absolutnie pyszny, wspaniały, cudowny, orzeźwiający... no aż mi się błogo zrobiło...Nie jestem jego autorką, (przepis znalazłam tu: dancia) a szkoda, bo mogłabym się czymś pysznym pochwalić ;)Jedyny kłopot polega na tym, ze trzeba te maleńkie i twarde
owoce pozbawić gniazd nasiennych... Jeśli nie chcemy później wykorzystać
owoców na
galaretkę (choć jest to błąd!), to mozna nie drylować bardzo dokładnie... ale .. ja jednakowoż polecam się bardziej postarać i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.
Składniki:1,5 kg
owoców pigwowca,1 kg
cukru,duży
słójWykonanie:
Owoce należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie wykonać trudną pracę i pozbyć się z nich gniazd nasiennych. (w tym rzecz jasna pestek)Pokroić dość drobno (np. na ósemki), wrzucić do słoja i raz na jakiś czas przesypywać
cukrem. Tak by na sam koniec w słoju wylądowały wszystkie
owoce i cały
cukier.Słoik przykryć ściereczką i postawić (najlepiej na słońcu), co jakiś czas mieszać (potrzącaś słojem) i czekać aż puszczą dużo soku. Trwa to około 3 dni.Przelać sok do mniejszych słoików / butelek. Przechowywać w lodówce.No i cieszyć się smakiem - jako wspaniałym dodatkiem do
herbaty, albo po prostu do
wody.I polecam z
owoców zrobić
galaretki albo żelki. wychodzą pyszne ale przepis to będzie innym razem.Wydrukuj przepis