Wykonanie
Niezwykle kruche i delikatne a zarazem wyraziste i pikantne, za sprawą słodkiego sosu
chili, wstążki
schabu na chrupiącej mieszance
sałat to propozycja na lekkie i odświeżające danie. Świetnie sprawdzi się w tygodniu na obiad i na kolację ze znajomymi przy butelce
wina w weekend. Do tego świeże chrupiące
pieczywo i sukces murowany. Gorąco polecam!

Dla 4 osób przygotuj:40 dkg
schabu2
czerwone papryki1
szalotkę6 dużych łyżek słodkiego sosu
chili2 duże łyżki
oliwy z oliwek2 paczki ulubionej mieszanki
sałatMięso potnij na cieniutkie paseczki. Możesz je lekko wcześniej zamrozić, to zdecydowanie ułatwi krojenie.
Paprykę i
szalotkę potnij w drobną kostkę.Na rozgrzaną patelnię wlej połowę
oliwy, dodaj
paprykę i
szalotkę. Wymieszaj. Podlej małą ilością
wody (1/4 szklanki
wody), wymieszaj. Duś na średnim ogniu aż
papryka będzie mięciutka (ok. pół godziny). Następnie dodaj słodki sos
chili i wymieszaj.Gdy
papryka będzie się dusić rozgrzej drugą patelnię, dodaj
oliwę i usmaż na złoto (małymi partiami) pokrojony we wstążki
schab.
Mięso przekładaj do duszącej się
papryki. Całość dopraw
solą i
pieprzem. Wymieszaj, tak aby
paprykowy sos oblepił każdą
mięsną wstążkę.Rozłóż
sałatę na talerze,
skrop delikatnie dobrą
oliwą i
sokiem z cytryny lub
octem winnym. Na wierzchu ułóż porządną porcję
mięsa. Jeśli chcesz podaj do sałatki świeżą
bagietkę. Danie gotowe. Smacznego!