ßßß Cookit - przepis na Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

nazwa

Wykonanie

To już najwyższy czas aby przygotować ciasto na piernik staropolski dojrzewający i odstawić do leżakowania. Przygotowując ciasto poczujecie zapach świąt unoszący się po całym domu miesiąc wcześniej.
Gorąco polecam tym bardziej, że praca jest podzielona na kilka etapów i tak bardzo jej nie odczujecie.
Piernik po upieczeniu dowolnie przekładacie i dekorujecie.
500 g miodu
400g cukru
250 g masła
3 jaja
1 kg mąki pszennej
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki zimnego mleka
3 łyżki domowej przyprawy do piernika (tutaj)
garść drobno pokrojonych orzechów włoskich
3 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
Masło, miód i cukier roztopić a następnie przestudzić.
W mleku rozpuścić sodę.
Do przestudzonej masy partiami dodawać jajka, mąkę i mleko z sodą cały czas wyrabiając łyżką lub ręcznie. Ciasto będzie kleiste.
Pod koniec dodać przyprawę do piernika oraz orzechy i skórkę pomarańczową.
Ciasto przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka, przykryć ściereczką, obwiązać, włożyć do reklamówki i odstawić w chłodne miejsce(piwnica lub lodówka) na 2-4 tygodni.
Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na 3 równe części, rozwałkować i upiec w temp. 180 °C prze 15-20 minut.
Blaty przełożone papierem owinąć w folię aluminiową i odstawić na 2 dni do zmiękczenia.
Następnie przełożyć dowolnymi masami i udekorować polewą czekoladową.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/piernik-staropolski-dojrzewajacy