Wykonanie
Prawie bez
cukru (
cukier znajduje się w
czekoladzie użytej do polewy), z niewielką ilością
mąki. Mocno
czekoladowe, nie za słodkie. Jak dla mnie idealne :)Składniki:2
bataty (ok. 600 g)100 g
daktyli250 ml
mleka ryżowego1 łyżka erytrolu (opcjonalnie)70 g
mąki ryżowej30 g
mąki gryczanej4 pełne łyżki
kakaoWykonanie:
Daktyle zalewamy
wodą i odstawiamy na jakiś czas, żeby namiękły.
Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.Piecyk rozgrzewamy do 175 stopni. Gdy
bataty przestygną, przekładamy je do miski, dodajemy namoczone
daktyle,
mleko i miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę. Następnie dodajemy po kolei resztę składników, erytrol,
mąkę,
kakao cały czas mieszając (bądź miksując mikserem :) )Ciasto przelewamy do foremki (użyłam silikonowej, 20 cm x 20 cm), pieczemy przez ok. 35 min.Polewa:100 g
czekolady gorzkiej7 łyżek
mleka ryżowego.opcjonalnie
pistacje prażone
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy powoli
mleko, cały czas mieszając.Kiedy
czekolada dokładnie się rozpuści, polewamy nią ciasto, posypujemy
pistacjami.
Smacznego!