Wykonanie
Kolejna odsłona BROWNIE, tym razem ze słodkich
ziemniaków :D Pomysł zaczerpnięty z BlueAlmonds
PRZEPIS:Składniki:1 duży
batat250-300 g
daktyli0,5 kubka
mleka roślinnego3 łyżki
kakao5 łyżek
mąki gryczanej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
miodu (opcjonalnie)kostki
gorzkiej czekolady na polewę
1.
Batata kroimy w kostkę i gotujemy lub parujemy
2.
Daktyle,
mleko,
kakao,
mąki,
miód miksujemy na gładką masę
3. Następnie dodajemy ugotowanego
batata i dalej miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste, to możemy dodac jeszcze
mleka.
4. Masę wykąłdamy na blachę, ja użyłam keksówki, ale może być np. 20x20. Pieczemy w 180 st. C 60 minut. Ciasto będzie miało konsystencję raczej mokrą, jakby zakalca, ale tak ma być ;)Robimy polewę z roztopionej
czekolady.. ..i GOTOWE !!!