ßßß
SKŁADNIKI:175 g mleka175 g wody2 łyżeczki brązowego cukru7 g suchych drożdży250 g mąki żytniej chlebowej typ 720200 g mąki pszennej chlebowej np. typ 5501 łyżka soli morskiej2 łyżeczki nasion kminkuPRZYGOTOWANIE:Do garnka przelewamy mleko oraz wodę, dodajemy brązowy cukier. Całość delikatnie podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczeniu cukru. Ściągamy z palnika, wsypujemy drożdże i mieszamy. Przykrywamy pokrywką na ok 10-15 minut. W tym czasie płyn powinien się spienić.W osobnej misce mieszamy mąki, sól morską oraz kminek ( kminek można pominąć). Wlewamy spieniony płyn i wyrabiamy dość gęste ciasto. Ja wyrabiałam za pomocą robota kuchennego z hakiem. Ciasto będzie lepkie i nie należy podsypywać go mąką.Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski , przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinkę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją obecność.Ciasto przełożyć na blaszkę i uformować bochenek, proponuję uformować węższy, gdyż może się lekko rozlać. Odstawić na 30 minut. Ponacinać w kilku miejscach nożem. Wstawić do nagrzanego piekarnika – 180 stopni. Piec 30-40 minut. Chleb powinien być ładnie brązowy, a postukany od spodu wydawać głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.Smacznego