Wykonanie
Jest to jedno z tych dań , które nie wymaga zbyt wielkiego wkładu pracy a nie ma możliwości żeby komuś nie smakowało. Sama nie jestem ogromna fanką
mięs na słodko, ale w tym przepisie ta jedna łyżeczka
miodu robi ogromną różnicę. Nie wnika w
mięso a jedynie tworzy lekką powłoczkę na skórce
kurczaka:) Zdarzyło mi się używać mrożonych
marchewek w kostce, później wystarczy lekko zaciągnąć niezdrową
mąką i mamy idealny dodatek. Tak więc przygotowanie mięsiwa to 10 minut , max 10 minut! Reszta to wstawienie do piekarnika , zapiec i gotowe. Polecam:)
SKŁADNIKI:Baby carrots-
marchewki młode 250 gnogi z
kurczaka 4 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
czosnek 3 ząbki
papryka mielona słodka 2 łyżeczki
sól pieprz 1 szczypta
miód 1 łyżka
olej 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Nogi z
kurczaka oczyścić, przekroić na pół , opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski, posypać
papryką mieloną słodką,
solą ,
pieprzem, polać
olejem oraz
miodem. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. W tym czasie opłukać
marchewki , przełożyć do naczynia w którym będziemy piec
mięso.
Paprykę zieloną i czerwoną oczyścić z pestek , pokroić w większą kostkę, ułożyć na
marchewce. Na warzywa ułożyć kawałki
kurczaka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ja
kurczaka podałam z
kuskusem. Smacznego:)