ßßß Cookit - przepis na Kurczak z miodem na marchewce

Kurczak z miodem na marchewce

nazwa

Wykonanie

Jest to jedno z tych dań , które nie wymaga zbyt wielkiego wkładu pracy a nie ma możliwości żeby komuś nie smakowało. Sama nie jestem ogromna fanką mięs na słodko, ale w tym przepisie ta jedna łyżeczka miodu robi ogromną różnicę. Nie wnika w mięso a jedynie tworzy lekką powłoczkę na skórce kurczaka:) Zdarzyło mi się używać mrożonych marchewek w kostce, później wystarczy lekko zaciągnąć niezdrową mąką i mamy idealny dodatek. Tak więc przygotowanie mięsiwa to 10 minut , max 10 minut! Reszta to wstawienie do piekarnika , zapiec i gotowe. Polecam:)
SKŁADNIKI:
Baby carrots- marchewki młode 250 g
nogi z kurczaka 4 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
czosnek 3 ząbki
papryka mielona słodka 2 łyżeczki
sól pieprz 1 szczypta
miód 1 łyżka
olej 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Nogi z kurczaka oczyścić, przekroić na pół , opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski, posypać papryką mieloną słodką, solą , pieprzem, polać olejem oraz miodem. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. W tym czasie opłukać marchewki , przełożyć do naczynia w którym będziemy piec mięso. Paprykę zieloną i czerwoną oczyścić z pestek , pokroić w większą kostkę, ułożyć na marchewce. Na warzywa ułożyć kawałki kurczaka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ja kurczaka podałam z kuskusem. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/10/11/kurczak-z-miodem-na-marchewce