Wykonanie
Kruche maślane
ciasteczka, niezbyt słodkie. Robiłam je z moim niespełna 2 letnim synkiem... i bez problemu daliśmy radę, dlatego naprawdę są dziecinnie proste. Nie licząc schładzania w lodówce, robi się je ekspresowo. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.Składniki na ok 40
ciasteczek o średnicy 5 cm:100 g
masła 82-83% (w temp. pokojowej)250 g
maki50 g
cukru pudruszczypta
soli100 ml
śmietanki 30-36%Wykonanie:Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Następnie włożyć do lodówki na 60 min.Po schłodzeniu odrywać kawałki ciasta i rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując lekko
mąką.Powycinać dowolne kształty
ciastek, można również użyć stempelka do
ciastek (ja tak zrobiłam). Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka nie rosną, ani nie rozlewają się dlatego można ułożyć
ciastka w niedużych odstępach.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 12 min. (do lekkiego zrumienienia)Smacznego