Wykonanie
Mój luby ostatnio zażyczył sobie leczo. Chciał i dostał.Nie stawiałam sprzeciwu, bo nie przeczę - leczo na obiad było mi bardzo na rękę.Po pierwsze jednogarnkowe, po drugie łatwe, po trzecie tanie...i po czwarte dowolność składników.
Cukinię można zamienić na
kabaczka, jeśli np Wasz ogródek wyhodował własnie to warzywko :)
Paprykę zieloną zamienić na czerwoną...albo i lepiej, dodać i taką i taką. A puszkę
pomidorów (wersja dla leniuszków) można zamienić na prawdziwe
pomidory. Doprawcie tak jak lubicie. Dodajcie świeżą
bagietkę. Będzie pysznie!
Składniki:dwie średnie
cukinie5-6 kiełbasek śląskichkawałek
boczku - ok 200g2
zielone paprykicebula2 puszki
pomidorów krojonych
olejsólpieprz - Tytka Smaku
papryka czerwona słodka - Tytka Smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbaskę kroję w pół talarki,
boczek w kostkę i podsmażam całość na wysokiej patelni lub w woku na odrobince
oleju.
Cebulę i wszystkie pozostałe warzywa myję i kroję w kostkę. Całość dorzucam do jednego garnka - ciągle mieszam. Doprawiam do smaku
solą,
pieprzem i
papryką czerwoną. Właściwie pod koniec gotowania dodaję
pomidorki z puszki. Mieszam, podgotowuję, doprawiam ostatecznie do smaku.