Wykonanie
Pomysł na
kaszkę z
mąki kokosowej pojawił się po rewizji zapasów. Okazała się przepyszna, w strukturze nieco podobna do
kaszy manny. A samo danie jest niesamowicie sycące i proste w przygotowaniu. Sprawdzi się także, jako deser dla malucha, którego nie trzeba dosładzać, ponieważ
banany dają niesamowitą
słodycz i aksamitny smak. Dodatek czarnego
sezamu jest świetną dekoracją, wprowadzającą dodatkowych kilkanaście mg wapnia do naszej codziennej diety.

Składniki (na 2 porcje)0,5 l
mleka roślinnego (owsiane,
migdałowe,
orzechowe)3 dojrzałe
banany5-6 łyżek
mąki kokosowej lub zmielonych w młynku
wiórków kokosowych0,5 łyżeczki mielonej
waniliiowoce do dekoracji (u mnie
kaki)1-2 łyżeczki
sezamu czarnego


Przygotowanie
Mąkę kokosową wymieszać w garnku z
mlekiem oraz dodać obrane i pokrojone na kawałki
banany. Doprowadzać do wrzenia powoli, na małym ogniu i wsypać
wanilię. Gotować kilka minut mieszając, po czym zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Nałożyć do miseczek, udekorować dowolnymi
owocami i posypać czarnym
sezamem.