Wykonanie
Wyobraźcie sobie poranek, kiedy budzi Was zapach pieczonego
chleba ciągnący się z kuchni. Do tego ukochane dodatki i
kawa zbożowa… Cóż, dla wielu z nas jest to możliwe tylko w weekend. Ten chlebek jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, pełnoziarnisty i bez zbędnych dodatków. Uda się każdemu i można się nim cieszyć do ostatniego kęsa. A to, co sczerstwieje, opiec w piekarniku i też schrupać.
Kefir jest tutaj czynnikiem zakwaszającym
pieczywo, ale też ułatwia wzrastanie
chleba. Kwaśny czynnik sprawia, że
soda tak dobrze spulchnia.Weganie mogą zastąpić
kefir jogurtem roślinnym, np.
sojowym. Mając grzybek tybetański łatwo też zrobić
kefir na
mleku sojowym.I cóż, to
chlebowe cudo ma jedną wadę: nie zachowuje świeżości tak długo, jak
pieczywo na zakwasie. Jednak wątpliwe jest, żeby pozostał w kuchni na tyle długo. W moim domu prawie zawsze znika w pierwszy dzień.
Składniki500 g
mąki razowej orkiszowej400 g
kefiru (ja użyłam własnej produkcji)1,5 łyżeczki
sody0,5 łyżeczki
solimąka do podsypania ciasta
PrzygotowaniePołączyć
mąkę z
solą i
sodą w dużej misce, zrobić wgłębienie i wlać
kefir. Wszystkie składniki dobrze połączyć, wyrabiając ciasto tak, aby wszystkie składniki połączyły się dokładnie. Uformować z ciasta kulkę i podsypując
mąkę (odrobinę) na dno miski jeszcze raz wyrobić. Uformować kulę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć chlebek ręką i posmarować z wierzchu
wodą. Naciąć bochenek pośrodku na krzyż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C. Piec przez pół godziny. Po wyjęciu
chleba z piekarnika, należy postukać w dno
chlebka. Jeśli wyda głuchy odgłos, będzie upieczony.