ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na kukurydziano – owsianym spodzie z orzechową kruszonką

Szarlotka na kukurydziano – owsianym spodzie z orzechową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Bardzo długo nie robiłam ciast i dopiero naprawdę przewrotna pogoda i przejmujące zimno przypomniało mi o szarlotce. Wspaniałe i proste jesienne ciasto. Powstaje szybko i jest doskonałym dodatkiem do gorącego kakao w deszczowy dzień. Jeżeli użyjemy bezglutenowej mąki owsianej, szarlotka stanie się jeszcze bezglutenowa. Spód jest delikatny, smaczny i kruchy, dlatego wydaje mi się fajną opcją także dla bezglutenowców.
Składniki (na formę o przekroju około 24 cm)
Ciasto
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki owsianej
¾ kostki masła (150 g)
2 jaja
¼ szklanki nierafinowanego cukru (palmowy, trzcinowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
Nadzienie
3 duże jabłka (szara reneta, antonówka)
1 – 2 łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka
2 łyżki masła
¼ szklanki mielonych orzechów laskowych
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie
Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać, dodać posiekane zimne masło i jaja. Zagnieść ciasto tak, aby stworzyło jednolitą kulkę bez grudek masła. Wykleić szczelnie ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia, gęsto ponakłuwać widelcem i wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z miodem i cynamonem.
Sypkie składniki kruszonki wsypać do miski, dodać masło i rozcierać w palcach, aby utworzyły się grudki.
Piekarnik nagrzać do 200˚C i wstawić spód do szarlotki na 12-15 minut, aby się podpiekł, dzięki czemu po wyłożeniu jabłek sok nie będzie zbyt intensywnie wsiąkał w dno ciasta. Po tym czasie uchylić piekarnik, wyłożyć masę jabłkową i posypać wierzch kruszonką. Piec jeszcze 20-25 minut w 180˚C, aż kruszonka się zrumieni.
Uwagi
1. Jeżeli spód przed wyłożeniem jabłek bardzo urośnie, można go po prostu przekłuć i dopiero wtedy wyłożyć jabłka.
2. Gdyby kruszonka zbyt mocno się kleiła, można dodać jeszcze odrobinę mąki.
3. Jeśli kruszonka zacznie się w czasie pieczenia zbyt szybko rumienić, można nakryć wierzch ciasta pergaminem.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/10/szarlotka-na-kukurydziano-owsianym.html