Wykonanie
Ostatnio same słodkości lądowały na blogu, więc dla równowagi czas na wytrawny przepis. Pasta z
tuńczyka z
suszonymi pomidorami regularnie pojawia się na naszym
stole. To świetne urozmaicenie zarówno śniadań jak i kolacji, a także idealnie sprawdzi się jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi.
Suszone pomidory oraz odrobina wędzonej
papryki nadają fantastycznego posmaku. Wspomnę tylko że pasta z
tuńczyka powstaje dosłownie w kilka chwil, dorzucamy do tego dobrej jakości
pieczywo i już mamy kolację gotową.Składniki:Puszka
tuńczyka z sosie własnym
Suszone pomidory 6 szt
Oliwki zielone 8 szt
Bazylia świeża garść
Twaróg półtłusty 1/4 kostki
Przyprawy:
pieprz,
papryka wędzonaSposób przygotowania:
Tuńczyka odsączamy z
wody i wrzucamy do blendera. Dodajemy
suszone pomidory,
oliwki, garść świeżej
bazylii oraz
twaróg półtłusty. Całość blendujemy. Pod koniec blendowania dodajemy
pieprz oraz pół łyżeczki wędzonej
papryki i ponownie miksujemy. Pastę podajemy z
pełnoziarnistym pieczywem i
kiełkami brokuła lub
sałatą.
Pasta z
tuńczyka to świetna opcja aby wzbogacić nasz tygodniowy jadłospis o porcję
ryby w łatwy i dość tani sposób. Niewielkim nakładem pracy dostarczamy naszemu organizmowi łatwostrawne
białko rybie, kwasy omega 3, żelazo, wapń, magnez, fosfor czy potas. Pamiętajmy, że
ryby to niezwykle ważne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które warunkują prawidłowy rozwój organizmu. Warto zadbać, aby
ryby pojawiały się w naszej diecie minimum 2
razy w tygodniu czy to w formie pasty kanapkowej,
ryby na obiad czy
sosu sałatkowego .A Wy w jakiej formie zjadacie
ryby najchętniej?PozdrawiamSmakUla.
Podziel się...