Wykonanie
Sakiewki z
papieru ryżowego, które zrobiłem jakiś czas temu, cały czas są bardzo popularne i dużo osób odwiedza ten przepis :) Postanowiłem więc, zrobić znów coś z wykorzystaniem
papieru ryżowego. Sakiewki były także z
mięsem, tym razem w daniu są same kolorowe warzywa. Wyszło pysznie i na pewno to nie jest ostatni raz gdy wykorzystuje
papier ryżowy.
Składniki :1/2
marchewki żółtek1/2
marchewki pomarańczowejkilka różyczek
kalafiora fioletowego1/3
ogórka1/2
papryki czerwonejszczypiorekkilka listków
sałaty batawia8 szt
papieru ryżowegoPrzyprawy :
pieprz czarnyMarchewkę, obieramy i kroimy w słupki.
Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w podłużne kawałki.
Kalafiora fioletowego myjemy i osuszamy.Warzywa przyprawiamy
pieprzem czarnym i przekładamy na folię aluminiową.Wkładamy do parowaru i włączamy go na 10 minut.
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
Szczypiorek myjemy i kroimy w kawałki.
Sałatę batawia myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Po wyłączeniu urządzenia pod bieżącą
wodą moczymy
papier ryżowy. Po czym układamy go na desce.Z jednej strony arkusza papieru nakładamy kawałki warzyw i zawijamy bok do środka na warzywa a także górę i dół papieru. Następnie zwijamy w niego warzywa.
Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam