ßßß Cookit - przepis na Sajgonki warzywne na parze

Sajgonki warzywne na parze

nazwa

Wykonanie

Sakiewki z papieru ryżowego, które zrobiłem jakiś czas temu, cały czas są bardzo popularne i dużo osób odwiedza ten przepis :) Postanowiłem więc, zrobić znów coś z wykorzystaniem papieru ryżowego. Sakiewki były także z mięsem, tym razem w daniu są same kolorowe warzywa. Wyszło pysznie i na pewno to nie jest ostatni raz gdy wykorzystuje papier ryżowy.
Składniki :
1/2 marchewki żółtek
1/2 marchewki pomarańczowej
kilka różyczek kalafiora fioletowego
1/3 ogórka
1/2 papryki czerwonej
szczypiorek
kilka listków sałaty batawia
8 szt papieru ryżowego
Przyprawy :
pieprz czarny
Marchewkę, obieramy i kroimy w słupki.
Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w podłużne kawałki.
Kalafiora fioletowego myjemy i osuszamy.
Warzywa przyprawiamy pieprzem czarnym i przekładamy na folię aluminiową.
Wkładamy do parowaru i włączamy go na 10 minut.
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
Szczypiorek myjemy i kroimy w kawałki.
Sałatę batawia myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Po wyłączeniu urządzenia pod bieżącą wodą moczymy papier ryżowy. Po czym układamy go na desce.
Z jednej strony arkusza papieru nakładamy kawałki warzyw i zawijamy bok do środka na warzywa a także górę i dół papieru. Następnie zwijamy w niego warzywa.
Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/10/sajgonki-warzywne-na-parze.html