Wykonanie
Uwielbiam desery i słodkości :) Ale zamiast
czekolady, lepiej zjeść słodkie
jabłko :) Na pewno nie pożałujecie wypróbowania tego przepisu.
Jabłka na ciepło są naprawdę pyszne :) Pewnie niewielu z Was widziało moje
bakaliowe jabłka, to drugi przepis, który pojawił się na moim blogu, pierwszego dnia jego istnienia :) To już prawie 11 miesięcy, zdjęcia może nie powalają ;) bo to były początki, ale najważniejszy jest smak :)Dziś mam dla Was kolejną propozycję jak wykorzystać
jabłka i zrobić z nich bardzo ciekawy i prosty deser.
Składniki :2
jabłka2 łyżki
suszonej żurawinykilka sztuk
suszonych morelisok z 1/2
pomarańczyPrzyprawy :
cynamonprzyprawa do dań słodkich w młynku (
skórka cytrynowa,
kardamon,
goździki,
mięta,
kurkuma )
Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry.Kawałki
jabłek przyprawiamy
cynamonem i
przyprawą do dań słodkich.Przekładamy je do pojemnika na
ryż, dodajemy
suszone morele i
żurawinę.Polewamy wszystko
sokiem z połowy
pomarańczy.Pojemnik wkładamy na pierwszy poziom parowaru, zalewamy urządzenie wrzątkiem i włączamy na 8 minut.Po wyłączeniu, przekładamy
owoce na talerz.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam