Wykonanie
Herbata Matcha dodana do wypieków nadaje im nie tylko wspaniały kolor, ale również cudowny smak i aromat. Do celów kulinarnych w zupełności wystarczy Matcha taka w niższej cenie, bo taką droższą lepiej ze smakiem wypić. Matcha jest ekskluzywną sproszkowaną
herbatą japońską Tencha, używaną w ceremonii parzenia
herbaty. Jeśli chodzi o picie, to do jej smaku trzeba się przekonać, gdyż nie przypomina tych znanych nam z
herbat zielonych. Miałam przyjemność spróbowania oryginalnych japońskich
czekoladek, z wnętrzem z tejże
herbaty w delikatnej osłonce z
gorzkiej czekolady. Połączenie smaku
herbaty Matcha i
czekolady jest przepyszne. Muffiny również muszą być muśnięte
czekoladą, wtedy otrzymamy pełnię smaku zawartego w Matchy.
Składniki:(składniki w temperaturze pokojowej)suche:1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki kokosowej lub 1 szklanka
mąki pszennej (u mnie z
kokosową)2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżeczki
herbaty Matcha1 szklanka
cukrupłynne:3/4 szklanki
mleka4
jajka3/4 szklanki
oleju2 łyżki
soku z cytrynydodatkowo na polewę:100 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
mleka lub
śmietany 30%1/2 łyżki
miodu naturalnego
Przygotowanie:W oddzielnych miskach wymieszać suche składniki i płynne, następnie połączyć je ze sobą i wymieszać łyżką. Jeśli robimy z
mąką kokosową, to po wymieszaniu chwilę odczekać by ciasto uzyskało odpowiednio gęstą konsystencję (ma być gęste lecz swobodnie oddzielać się od łyżki przy nakładaniu).Nakładać łyżką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie silikonowe papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm).Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 minut (do suchego patyczka).Wystudzić na kratce i delikatnie polać roztopioną
czekoladą z dodatkiem odrobiny
miodu (polewa jest bardziej plastyczna i się nie kruszy).Z podanych składników wyszło mi 24 muffiny.