ßßß Cookit - przepis na Muffiny z herbatą Matcha

Muffiny z herbatą Matcha

nazwa

Wykonanie

Herbata Matcha dodana do wypieków nadaje im nie tylko wspaniały kolor, ale również cudowny smak i aromat. Do celów kulinarnych w zupełności wystarczy Matcha taka w niższej cenie, bo taką droższą lepiej ze smakiem wypić. Matcha jest ekskluzywną sproszkowaną herbatą japońską Tencha, używaną w ceremonii parzenia herbaty. Jeśli chodzi o picie, to do jej smaku trzeba się przekonać, gdyż nie przypomina tych znanych nam z herbat zielonych. Miałam przyjemność spróbowania oryginalnych japońskich czekoladek, z wnętrzem z tejże herbaty w delikatnej osłonce z gorzkiej czekolady. Połączenie smaku herbaty Matcha i czekolady jest przepyszne. Muffiny również muszą być muśnięte czekoladą, wtedy otrzymamy pełnię smaku zawartego w Matchy.
Składniki:
(składniki w temperaturze pokojowej)
suche:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kokosowej lub 1 szklanka mąki pszennej (u mnie z kokosową)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki herbaty Matcha
1 szklanka cukru
płynne:
3/4 szklanki mleka
4 jajka
3/4 szklanki oleju
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka lub śmietany 30%
1/2 łyżki miodu naturalnego
Przygotowanie:
W oddzielnych miskach wymieszać suche składniki i płynne, następnie połączyć je ze sobą i wymieszać łyżką. Jeśli robimy z mąką kokosową, to po wymieszaniu chwilę odczekać by ciasto uzyskało odpowiednio gęstą konsystencję (ma być gęste lecz swobodnie oddzielać się od łyżki przy nakładaniu).
Nakładać łyżką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie silikonowe papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm).
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 minut (do suchego patyczka).
Wystudzić na kratce i delikatnie polać roztopioną czekoladą z dodatkiem odrobiny miodu (polewa jest bardziej plastyczna i się nie kruszy).
Z podanych składników wyszło mi 24 muffiny.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/11/muffiny-z-herbata-matcha.html