ßßß Cookit - przepis na Batoniki owsiane z żurawiną

Batoniki owsiane z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Zdrowe, smaczne i do tego bardzo łatwe do wykonania batoniki. Dokładnie wiemy co w nich jest, a gdy pominiemy czekoladę to będą mniej kaloryczne. Warto przygotować taki prosty smakołyk na przegryzkę po drugim śniadaniu dla dzieci do szkoły lub sobie do pracy, a i wieczorkiem pochrupać coś zdrowego nie zaszkodzi.
Składniki:
(na 14 batoników o szerokości 3 cm)
2 1/2 banana bez skóry
5 łyżek słonecznika
7 łyżek sezamu
3 łyżki otrąb owsianych
1/2 szklanki płatków jaglanych
1 szklanka płatków owsianych (mogą być górskie)
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki ciekłego miodu naturalnego
Polewa:
100 g czekolady z co najmniej 45 % zawartością kakao
1 łyżka miodu
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Słonecznik i sezam podprażyć lekko na suchej patelni (uważać by nie przypalić).
Banany pokroić i rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i pozostałe składniki, łącznie z ciepłymi jeszcze ziarnami. Wszystko dokładnie wymieszać.
Formę metalową wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie 2 foremki silikonowe (23 x 11) bez papieru. Do foremek przełożyć masę, wyrównać lekko dociskając, wysokość tak około 1 cm.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 25 - 30 minut, na złoty kolor.
Po upieczeniu lekko wystudzić, wyjąć z formy i jeszcze ciepłe pokroić na batoniki.
Składniki polewy roztopić w miseczce na garnku z wrzącą wodą lub w mikrofali na opcji rozmrażania, po roztopieniu mieszać do czasu uzyskania jednolitej polewy.
Ciepłą polewą posmarować wierzch batoników i wstawić do lodówki by polewa zastygła.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/10/batoniki-owsiane-z-zurawina.html