Wykonanie
przepis i inspirowany wpisem w "Wyśmienita kuchnia francuska"6
udek kurczaka1 duża
cebula200g
czosnku2/3 szkl białego
wytrawnego wina3/4 szkl rosołu4 gałązki
tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego1 gałązka
rozmarynu lun szypta suszonego1
listek laurowysól,
pieprzUdka posolić, popieprzyć, zrumienić na patelni. Wyjąć kawałki
kurczaka a tłuszcz zlać jeśli jest go za dużo. Na tłuszczu podsmażyć
czosnek i
cebulę, następnie dusić pod przykryciem na małym ogniu aż się zrumieni. Wtedy dolać
wino, zagotować, włożyć
kurczaka, wlać rosół, dodać
zioła i zagotować. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 25 min do piekarnika (aż z udka po nakłuciu wyciekać będzie jasny sok). Wyjąć udka,
zioła a powstały sos przetrzeć za pomocą blendera na gładką masę. Ponownie włożyć w sos udka i dusić na wolnym ogniu 5 minut.