Wykonanie

No i mamy jesień :) Przyznaję, że pisząc tego posta nie
mogę narzekać na aurę, bo o ile w zeszłym tygodniu było chłodno i deszczowo, tak aktualnie jest naprawdę przyjemnie i
słonecznie. I oby tak było jak najdłużej! :)Odkąd mieszkam tutaj, nieodzownym kulinarnym symbolem jesieni są dla mnie przede wszystkim
dynie . Bardzo lubię ten ich specyficzny, lekko słodki smak i wciąż szukam nowych przepisów na
dyniowe smakołyki. Poza tym,
dynia jest bardzo zdrowym warzywem : jest bogata w
sole mineralne, witaminy z grupy A, B i C, pierwiastki (m.in. potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, jod…), zawiera duże ilości błonnika i beta-karotenu oraz tak ważne dla naszego organizmu przeciwutleniacze ; a ze względu na dużą zawartość beta-karotenu właśnie
dynie są ważnymi sprzymierzeńcami w walce z
rakiem i chorobami układu krążenia (im bardziej ‘pomarańczowa’
dynia, tym więcej w niej beta-karotenu i tym lepsza ochrona przed
rakiem). Na dodatek są lekkostrawne i niskokaloryczne, a przy tym tak smaczne! Same zalety :)Jednym z moich ulubionych gatunków dyni jest z całą pewnością
dynia Hokkaido, o delikatnym smaku
kasztanów. Kiedy czasu mam mało i kiedy pomysłów lub energii brak, wtedy najczęściej robię z niej gęstą, kremową zupę.Ale używam jej oczywiście również do wszelkich innych dań i wypieków (bardzo nam smakowały np. pierożki z
dyniowym farszem). A kilka dni temu przetestowałam nowy przepis na
dynię pieczoną podaną z ‘warzywnym’ vinaigrettem. Uwaga,
sos jest dosyć ostry, radzę więc na początek dać mniej
octu i ewentualnie dodać go więcej po spróbowaniu sosu. Z tym samym vinaigrettem podałam również pieczone
bataty, których smak równie dobrze się w tym daniu komponował.*

Pieczona
dynia z warzywnym vinaigrette1
dynia Hokkaido
sól morska,
oliwa z oliwekMiąższ dyni kroimy w półksiężyce, solimy, smarujemy
oliwą, układamy na blasze i pieczemy ok. 15 min w 200st.Vinaigrette50 ml
octu balsamicznego50 ml
octu jabłkowego50 ml
oleju z pestek dyni50 ml
oliwy z oliwek1
marchewka100 g
pora1
szalotka drobno posiekana
sól morska,
pieprzpęczek
natki pietruszki, drobno posiekanej
Marchew obrać i pokroić w maleńką kosteczkę, lub zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
Por oczyścić i pokroić w cienkie paseczki. Warzywa razem lekko podsmażyć, następnie dodać je do płynnych składników wraz z
szalotką.Kawałki ciepłej / letniej dyni ułożyć na talerzu i polać vinaigrettem.Smacznego!PS. Mam nadzieję, że lubicie
dynie, gdyż prawdopodobnie w najbliższym czasie dosyć często będą gościć w Mojej Kuchni ;)