ßßß
Wieczorem nalezy przygotowac ‘ poolish’ :150 g maki T 55 wymieszac z 150 ml letniej wody dodajac 1/4 – 1/2 lyzeczki suchych drozdzyprzykryc, odstawic na noc w cieple miejsceRano przelozyc babelkujacy zaczatek do maszyny i dodac :120 ml wody150 g maki T 55 lub T 60150 g maki T 80 (ja dalam orkiszowa)1,5 lyzeczki suchych drozdzy1,5 lyzeczki soli20 g suchego makuNastawic program na samo wyrabianie ciasta. Jak zwykle, sprawdzic konsystencje, ewentualnie dodac nieco wody lub maki.Po zakonczeniu programu ciasto wyciagnac, przelozyc na wysypany maka blat, odpowietrzyc, uformowac z niego prostokat, nastepnie posypac ciasto makiem i zwinac dosc scisle jak rolade; odstawic do wyrosniecia na ok. 30 min. Nastepnie przelozyc delikatnie na blache, posmarowac woda i posypac ziarnami maku, lub tylko oproszyc maka.Piec ok. 35 min w nagrzanym do 220° piekarniku (przed pieczeniem popryskac woda lub wstawic naczynie z goraca woda na czas pieczenia)(przepis pochodzi z ksiazki Cathy Ytak ‘Pain maison’)