Wykonanie
Kupiłam w promocyjnej cenie białe
szparagi. Do najtańszych warzyw nie należą lecz to skarbnica witamin i
soli mineralnych.
Szparagi białe obiera się na całej długośc i i odcina się twarde końce (około 1/3 od dołu tj, ok 2 cm.). Z obierek i końcówek ugotuję zupę należy je zatem zachować oraz nie wylewać
wody w której będziemy gotować
szparagi. Dziś ugotuję zupę z tak zwanych odpadów, które najczęściej większość wyrzuca.Składniki:2-3
szparagiobierki ze
szpragów2
ziemniaki1
cebula1 łyżka
masłagrzanki z
żytniego chlebaPrzyprawy:
sól,
pieprz biały.

Wykonanie:Wlać do garnka ok 1,5 litra
wywaru w której gotowaliśmy
szparagi (nie zapomnieć, że w osolonej wodzie gotowały się
szparagi)Obrane, odcięte końcówki odłożyć (użyję je później)Obierki ze
szparagów umyć pod bieżącą
wodą odcedzić na sicie.Wrzucić do
wywaru i gotować pod przykryciem ok 15 minut.Po tym czasie przecedzić przez sito. Obierki wyrzucić a
wywar (którego powinno być co najmniej ok 1 litra) ponownie wlać do garnka do którego należy włożyć odcięte, obrane końcówki
szparagów oraz obrane pokrojone w kostkę
ziemniaki i
cebulę. (można dołożyć 3 pokrojone
szparagi)Przykryć pokrywką i gotować ok. 25 minut.Po ugotowaniu warzyw wszystko zmiksować.Do naszego ziemniaczano –
szparagowego kremu dodać
masło. Doprawić
pieprzem do smaku (można dosmaczyć według własnego uznania). W razie potrzeby dosolić.Uwaga:(W 1/2 kg.
mieści się ok 17 sztuk
szparagów białych. Ugotowane
szparagi z
masłem i
bułka tartą podałam z młodymi ziemniaczkami do drugiego dania)Zupę podałam z grzankami z
żytniego chleba podpieczone na
maśle.
Szparagi są dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, witaminy C i E,beta-karoten, asparagina, wapń, fosfor, potas, glutation, inulina.Orientacyjny koszt na czerwiec 2015 r. (pomijam odpady ze
szparagów) to ok. 2,00 zł ( 2
ziemniaki, 1
cebula, 1 łyżka
masła i
przyprawy)