ßßß
Wykonanie:Wlać do garnka ok 1,5 litra wywaru w której gotowaliśmy szparagi (nie zapomnieć, że w osolonej wodzie gotowały się szparagi)Obrane, odcięte końcówki odłożyć (użyję je później)Obierki ze szparagów umyć pod bieżącą wodą odcedzić na sicie.Wrzucić do wywaru i gotować pod przykryciem ok 15 minut.Po tym czasie przecedzić przez sito. Obierki wyrzucić a wywar (którego powinno być co najmniej ok 1 litra) ponownie wlać do garnka do którego należy włożyć odcięte, obrane końcówki szparagów oraz obrane pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę. (można dołożyć 3 pokrojone szparagi)Przykryć pokrywką i gotować ok. 25 minut.Po ugotowaniu warzyw wszystko zmiksować.Do naszego ziemniaczano – szparagowego kremu dodać masło. Doprawić pieprzem do smaku (można dosmaczyć według własnego uznania). W razie potrzeby dosolić.Uwaga:(W 1/2 kg. mieści się ok 17 sztuk szparagów białych. Ugotowane szparagi z masłem i bułka tartą podałam z młodymi ziemniaczkami do drugiego dania)Zupę podałam z grzankami z żytniego chleba podpieczone na maśle.Szparagi są dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, witaminy C i E,beta-karoten, asparagina, wapń, fosfor, potas, glutation, inulina.Orientacyjny koszt na czerwiec 2015 r. (pomijam odpady ze szparagów) to ok. 2,00 zł ( 2 ziemniaki, 1 cebula, 1 łyżka masła i przyprawy)