ßßß
2 udka z kurczaka2 małe kwaśne jabłka1 gruby plaster pomarańczy ze skórką1 mała cebula3 ząbki czosnku1 łyżka masławyciśnięty sok z połowy pomarańczyPrzyprawy: sól, majeranek.
Wykonanie:Udka umyć posypać solą i ułożyć na patelni.Dodać pokrojone na małe części jabłka (można wykorzystać jabłka gorsze tzw drugi gatunek), posiekaną cebulę, masło oraz nieobrany czosnek.Postawić na ogniu i dusić pod przykryciem. Podlać sokiem z pomarańczy ( jeśli zaistnieje taka potrzeba można podlać mała ilością wody . Posypać dość obficie majerankiem. Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je i ułożyć na półmisku.Wyjąć czosnek. Pozostały sos z pieczenia wlać do małego garnuszka i dokładnie wszystko zmiksować.Sos jest wykwintny, wyśmienity i bardzo smaczny.Podałam udka z ugotowanym makaronem al dente który polałam sosem. Do tego sałatka z czerwonej kapusty. Plaster pomarańczy wykorzystałam do dekoracji jak i wyjęty z pieczenia czosnek który stracił swój ostry zapach i smak.
Koszt udek w sosie pomarańczowo – jabłkowym jest niewielki. Wszystko zależy od tego w jakiej cenie kupimy udka. Ja za kilogram zapłaciłam 4,99 zł. (3 udka)Uwaga!Warto podczas zakupu majeranku zwracać uwagę, aby pochodził z Polski. Jest najlepszy i najbardziej aromatyczny.