Wykonanie
Jabłka od lat są stosowane w medycynie ludowej jako remedium na
bóle stawów. Niechaj goszczą na naszym
stole jak najczęściej i nie tylko jako desery.Najczęściej wykorzystuję te ze swojej działki. Nie są co prawda piękne lecz bez środków chemicznych. Zatem na pewno zdrowsze.Składniki:2
udka z kurczaka2 małe
jabłkaPrzyprawy:
sól,
pieprz,
kurkuma,
papryka czerwona słodka, mielone
ziele angielskie.
Wykonanie:
Umyte osuszone udka położyć na rozgrzanym tłuszczu skórką w dół. Podsmażyć skórkę. Odwrócić.Posypać
przyprawami.Podlać
wodą.Posypać
przyprawami i dusić pod przykryciem do miękkości.Wyjąć udka kiedy będą już miękkie.Sos przelać przez sito i przetrzeć
jabłka.Podać razem z sosem.
Jabłka mają zdolność odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych
soli mineralnych. Wśród minerałów zawierają potas oraz żelazo. Te
owoce w diecie działają moczopędnie, dzięki
czemu mogą zmniejszać obrzęk nóg, oraz poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie,
serce, układ nerwowy.