ßßß Cookit - przepis na sos beszamelowy

sos beszamelowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jeśli zamierzamy zrobić lasagne czy zapiekanki to proponuję z sosem beszamelowym. Nie jest trudny do zrobienia. Jedynie trzeba zwrócić uwagę by nie powstały grudki. Dlatego należy go przez cały czas energicznie mieszać trzepaczką.
Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
Przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa,
Wykonanie:
Na paleni rozgrzać masło i olej. Dodać mąkę. Podgrzewać i przez cały czas energicznie mieszać trzepaczką dolewając małymi porcjami mleko aby nie zrobiła się nam jedna wielka klucha. Należy uważać by nie zrumienić sosu. Kiedy sos
przybierze aksamitną konsystencję doprawić do smaku solą, białym pieprzem oraz dodać na tarce potartą gałkę muszkatołową. Zdjąć z ognia. Gotowym sosem polać nasze danie przygotowane wcześniej do zapiekania.
Uwaga! Do sosu można dodać musztardę, ketchup, przecier pomidorowy, czy inne dodatki według uznania i potrzeb.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/sos-beszamelowy