Wykonanie
Jeśli zamierzamy zrobić lasagne czy zapiekanki to proponuję z
sosem beszamelowym. Nie jest trudny do zrobienia. Jedynie trzeba zwrócić uwagę by nie powstały grudki. Dlatego należy go przez cały czas energicznie mieszać trzepaczką.Składniki:1 łyżka
masła1 łyżka
oleju1 łyżka
mąki1 szklanka
mlekaPrzyprawy:
sól,
pieprz biały,
gałka muszkatołowa,Wykonanie:Na paleni rozgrzać
masło i
olej. Dodać
mąkę. Podgrzewać i przez cały czas energicznie mieszać trzepaczką dolewając małymi porcjami
mleko aby nie zrobiła się nam jedna wielka klucha. Należy uważać by nie zrumienić sosu. Kiedy sos
przybierze aksamitną konsystencję doprawić do smaku
solą,
białym pieprzem oraz dodać na tarce potartą
gałkę muszkatołową. Zdjąć z ognia. Gotowym sosem polać nasze danie przygotowane wcześniej do zapiekania.Uwaga! Do sosu można dodać
musztardę,
ketchup,
przecier pomidorowy, czy inne dodatki według uznania i potrzeb.