ßßß Cookit - przepis na Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Aby nie wyrzucać skórek z obranych jabłek proponuję zrobić ocet jabłkowy . Jest zdecydowanie tańszy niż ten który możemy kupić w sklepie. Ocet jabłkowy zawiera wiele minerałów i witamin. Używano go już jako leku w czasach starożytnych i w medycynie ludowej. Ocet jabłkowy powstaje na bazie fermentacji owoców, którą wywołują bakterie octowe.
Wykonanie:
Co będziemy potrzebować by zrobić ocet jabłkowy? Oczywiście skórki jabłek, które powinniśmy wysuszyć.
Kiedy będą już suche lub podsuszone należy umieścić je w słoiku i zalać wodą w takiej ilości
by wszystkie były zanurzone. Dodać łyżkę cukru i odstawić słoik w ciepłe miejsce. Nakryć go gazą i uzbroić się w cierpliwość.
Aby skórki były zanurzone i nie wypływały Użyłam ceramicznego zaparzacza
co herbaty.
Proces fermentacji trwa dosyć długo tj. ok. 4 tygodni. Po tym czasie kiedy poczujemy wyraźny zapach octu powinniśmy przecedzić go przez gazę i wlać do butelki.
Uwaga!
Nie polecam całych jabłek do robienia octu. Uważam, że skórki dają ładny kolor i ocet jest zdecydowanie bardziej klarowny.
Czasami robi się na occie biały kożuch lecz nie należy się nim przejmować. Wystarczy go zdjąć i wyrzucić. Natomiast w innym kolorze np: zielony, czyli pleśń ocet należy wylać i spróbować zrobić go prawidłowo jeszcze raz.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/ocet-jablkowy