Proponuję starą recepturę na ugotowanie kapusty kiszonej według przepisu mojej babci. Kapusta w ten sposób przyrządzana królowała na talerzach w wielu domach Śląska Cieszyńskiego.1/2 kapusty kiszonejłyżka smalcu ze skwarkami1 duży ziemniak surowy2 małe ugotowane ziemniakiwoda odlana z gotujących się ziemniakówcebulaPrzyprawy:Pieprz, kminekWykonanie:Ugotować w garnku pod przykryciem kapustę kiszoną.Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce do ziemniaków ewentualnie do warzyw na małych oczkach. Na patelni rozgrzać smalec i dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać starte ziemniaki i mieszać tak długo aż stracą surowy smak.Następnie rozcieńczyć je wodą w której wcześniej gotowały się ziemniaki do naszego obiadu. Oczywiście w rozsądniej ilości. Wymieszać i wlać do garnka z kapustą. Ziemniaki ugotowane pognieść widelcem i dołożyć do garnka. Jeszcze chwile na małym ogniu pogotować i doprawić do smaku kminkiem i pieprzem.Orientacyjny koszt na luty 2015 to 3 , 5 zł.