Wykonanie
Kiedy myślimy o
golonce na myśl przychodzi nam tłuste, niezdrowe jedzenie. Jeśli ktoś lubi i zdrowie mu na to pozwala to
czemu z niej rezygnować. Od czasu do czasu można sobie pogrzeszyć bo jak wiadomo “ lepiej grzeszyć i żałować niż żałować, że się nie grzeszyło” .
Golonkę można zjeść mniejszą, mniej tłustą a przy tym będzie i taniej. Oczywiście z
kiszoną kapustą zdrowiej.Składniki:2 małe
golonka1 kg
kapusty kiszonek z
ziołami.50 gram
śliwek suszonych
Przyprawy:
pieprz czarny,
lubczyk,
ziele angielskie,
liść laurowy,
majeranek,
owoce jałowca,
tymianek,
kminek.Wykonanie:

Jeżeli
kapusta kiszona jest zbyt kwaśna należy ją wypłukać.Odcisnąć i włożyć do garnka.Zalać
wodą.Postawić na ogniu.Dodać
przyprawy, oraz
suszone śliwki.Gotować pod przykryciem do miękkości
mięsa.Kiedy
mięso będzie już odchodzić od kości wyłożyć na patelnię.Podpiec z odrobiną tłuszczu i poszatkowaną
cebulą.Kiedy skórka z
golonki będzie przyrumieniona dodać
kapustę.Wymieszać nie zdejmując z ognia.W razie potrzeby doprawić do smaku.Odparować nadmiar
wody.Podać
golonkę na
kapuście.

Całkowity koszt dania – listopad 2015 r:
Golonkę kupiłam 5, 49 zł. za kilogram. Zapłaciłam 3,90 (710 gram)
Kapustę kiszoną z
ziołami 3,99 zł. za kilogram.
Śliwki suszone za 50 gram 1,25 zł.= 9 , 14Do tego
cebula, nieco tłuszczu,
przyprawy. Sądzę, że zmieściłam się w kwocie ok. 10,00 zł.