Wykonanie
Kalarepa niepozorne warzywo. Niedoceniana w naszej kuchni. Charakteryzuje się sporą wartością odżywczą i zawartością przeciwutleniaczy. Dostarcza witamin (z grupy B, C, K, beta-karotenu) i
soli mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i fosforu).
Kalarepa zawiera luteinę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Ponadto korzystnie wpływa na układ trawienny. Jest wykorzystywana w leczeniu zaparć. W swoim składzie zawiera także cholagogę, która przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie. Niskokaloryczna.Chcemy
mieć krzepę, jedzmy
kalarepę !!!Składniki:

1 duża
kalarepa1 mała
cebula1 zielony
ogórekok. 100 g.
korzeń selera1 łyżka
majonezuPrzyprawy:
sól,
pieprz biały.Wykonanie:Warzywa umyć. Obrać ze skórki. Zatrzeć na tarce do jarzyn.
Cebule posiekać.Wszystko razem połączyć. Dodać
majonez i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Przyrządzić tuż przed podaniem.Ciekawostki:czy wiecie że…
Kalarepa zaliczana jest do warzyw nieuczulających. Można ją podawać dziecku od szóstego miesiąca życia. Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących
cukier we
krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna. 100 gram
kalarepy to 27 kalorii.