Wykonanie
Ossstro! :)Potrawa, która pobudzi Wasz metabolizm do pracy za sprawą wspaniałych właściwości kapsaicyny zawartej w ostrych papryczkach
piri piri. Do tego
imbir, również stymulujący przemianę materii oraz
kurkuma poprawiająca trawienie. Wszystkie trzy składniki mają też inne, wspaniałe dla nas właściwości (
imbir podnosi odporność a kapsaicyna może nawet pomagać w chorobach nowotworowych).Składniki:0,5 kg
piersi kurczakapół
limonki2 łyżki
oleju rzepakowegołyżeczka słodkiej mielonej
paprykipłaska łyżeczka
kurkumy1 puszka
ananasa2 cm korzenia
imbiru1
papryka czerwona100 g mieszanki
kiełków na patelnię
makaron ryżowy tagiatellePrzygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Dodać
sok z limonki,
olej,
przyprawy i drobno posiekane papryczki
piri piri. Wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
Paprykę pokroić w cienkie paski,
ananasa w cząstki.Bardzo mocno rozgrzać patelnię z niewielką ilością
oleju rzepakowego. Na mocnym ogniu obsmażyć
mięso często mieszając. Nie przypalać.Dodać
kiełki,
paprykę i
ananasa, podsmażyć minutę i od razu podawać. Najlepiej smakuje z
makaronem ryżowym (
makaron przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu - mój się tylko zalewa wrzątkiem i czeka kilka minut). Gotowy
makaron odcedzamy i przerkładamy na patelnię na kilka sekund by wchłonął
soki potrawy.Smacznego!
Ananas wspaniale równoważy ostrość dania oddając słodki sok. Chyba ten
ananas jest najpyszniejszy :)Dzięki krótkiemu smażeniu warzywa i
kiełki nie stracą wartości odżywczych.

