Wykonanie
Jajko w koszulce to bardzo prosta sprawa - w kilka minut otrzymujemy wspaniałe, płynne
zółtko, a
jajko łatwo jest przełożyć na
sałatkę za pomocą zwykłej łyżki cedzakowej. Oczywiście
jajko można też ugotowac na miękko ale to tylko niepotrzebny kłopot -
potem trzeba obierać mięciutkie
jajko ryzykując rozlanie
żółtka. Poza tym gotowanie w koszulce pozwala obserwować
jajko w wodzie i gdy już raz zobaczycie jak powinno wygladać to zawsze będzie Wam się udawało - niezaleznie od wielkości
jajka i innych czynników.
Jajko proponuję podać z prostymi składnikami i pikantnym, wyrazistym dodatkiem - to pyszna kompozycja. Do tego kromka
razowego pieczywa do maczania w sosie z
żółtka i
oliwy który będzie się zbierał na dnie miseczki. Palce lizać!Składniki:1
jajko1/4
czerwonej paprykisałata lodwa - użyłam około 1 szklanki posiekanej w grubsze kawałki
sałaty1 łyżka
oleju rzepakowego lub lnianego, 1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki, spora szczypta
pieprzu cayennePrzygotowanie:
Sałatę i
paprykę pokroić w dowolne kawałki.
Olej wymieszać z
przyprawami. połową
oleju skropić warzywa i wymieszać.W garnku zagotować
wodę z płaską łyżeczką
soli.
Jajko wbić do szklanki. Gdy
woda się zagotuje dużą łyżką wytworzyć w garnku wir energicznie mieszając
wodę na około w jednym kierunku. Z małej wysokości wlać
jajko w wir.Gotować około 2 minut - obserwować
jajko czy
zółtko nie zaczyna się ścinać.Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na
sałatce. Wierzch polać pozostałym
olejem paprykowym.Smacznego!


