Wykonanie
Wczoraj wspominałam o właściwościach
oleju lnianego, a dziś zapraszam na kolejny przepis z jego udziałem. Tym razem gotowane
mięso z rosołu w postaci pikantnej pasty z dodatkiem
oleju lnianego - pyszna i wyrazista pasta kanapkowa, a jednocześnie nic się nie marnuje. Pastę z
mięsa z rosołu można oczywiście doprawić wedle własnego uznania, dziś wersja dla miłośników pikantnych smaków.Pasta z
mięsa z rosołu ma aksamitną, puszystą konsystencję, nie jest ani sucha, ani mdła jak mogło by się wydawać. Solidne doprawienie i nawilżenie bardzo zdrowym tłuszczem nadaje jej wielu fantastycznych właściwości nie tylko
smakowych ale i zdrowotnychPasty z
olejem lnianym nie należy zapiekać ani podgrzewaćSkładniki
Mięso drobiowe z rosołu. Użyłam 1 udka i 5 skrzydełek2
marchewki z rosołu1
pietruszka z rosołu2 łyżki
sosu pomidorowego chilli2 marynowane papryczki
piri piri lub szczypta
pieprzu cayenne3-4 łyżki
oleju lnianegoPrzygotowanie:
mięso zblendować z
marchewką,
pietruszką, sosem
chilli i papryczkami na gładką masę.Dodać 3 łyżki
oleju, zmiksować. w razie potrzeby można dodać jeszcze łyżkę
oleju by dodatkowo nawilżyć masę, chociaż moja była już dość wilgotna (zależy ile nam wyjdzie
mięsa)Smacznego!Pasta bardzo dobrze smakuje z
razowym chlebem, posypana odrobiną świeżego
koperku.Papryczka na kanapce to tylko dekoracja do zdjęcia, nie polecam podawania tak kanapek :)