Wykonanie
Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w popularne ostatnio nasionka chia. Tak przeleżały w spiżarce kilka tygodni. Jednak ostatnio postanowiłam coś z nich zrobić. Wpadłam na pomysł przygotowania trójkolorowego
puddingu. Do jego zrobienia użyłam
mleka,
soku truskawkowego i
jagodowego.
Pudding zdecydowanie przypadł mi do gustu. Ma bardzo ciekawą żelową konsystencję, podobną do
siemienia lnianego po zalaniu wrzątkiem. Nasionka nie mają żadnego konkretnego smaku co uważam za plus, bo można je dowolnie łączyć.Jeśli wolicie
sok truskawkowy i
jagodowy możecie zamienić na inny-
wiśniowy,
winogronowy,
jabłkowy,
brzoskwiniowy... taki jaki lubicie. Ja użyłam
mleka krowiego, ale możecie zastąpić je np.
ryżowym.Składniki na 3 porcje:szklanka
soku jagodowegoszklanka
soku truskawkowegoszklanka
mleka6 łyżek nasionek chiaDo każdej szklanki z płynem wsypujemy 2 łyżki nasionek chia i bardzo dokładnie mieszamy.Wstawiamy je do lodówki i po około 30 minutach mieszamy je jeszcze raz. Chia zostawiamy na całą noc, albo przynajmniej 5 godzin.Przygotowujemy trzy pucharki i do każdego z nich nakładamy 1/3 chia na
mleku, 1/3 chia na
soku truskawkowym i 1/3 chia na
soku jagodowym.Podajemy od razu.Smacznego:)