ßßß Cookit - przepis na Mleczno- owocowy pudding chia

Mleczno- owocowy pudding chia

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w popularne ostatnio nasionka chia. Tak przeleżały w spiżarce kilka tygodni. Jednak ostatnio postanowiłam coś z nich zrobić. Wpadłam na pomysł przygotowania trójkolorowego puddingu. Do jego zrobienia użyłam mleka, soku truskawkowego i jagodowego.
Pudding zdecydowanie przypadł mi do gustu. Ma bardzo ciekawą żelową konsystencję, podobną do siemienia lnianego po zalaniu wrzątkiem. Nasionka nie mają żadnego konkretnego smaku co uważam za plus, bo można je dowolnie łączyć.
Jeśli wolicie sok truskawkowy i jagodowy możecie zamienić na inny- wiśniowy, winogronowy, jabłkowy, brzoskwiniowy... taki jaki lubicie. Ja użyłam mleka krowiego, ale możecie zastąpić je np. ryżowym.
Składniki na 3 porcje:
szklanka soku jagodowego
szklanka soku truskawkowego
szklanka mleka
6 łyżek nasionek chia
Do każdej szklanki z płynem wsypujemy 2 łyżki nasionek chia i bardzo dokładnie mieszamy.
Wstawiamy je do lodówki i po około 30 minutach mieszamy je jeszcze raz. Chia zostawiamy na całą noc, albo przynajmniej 5 godzin.
Przygotowujemy trzy pucharki i do każdego z nich nakładamy 1/3 chia na mleku, 1/3 chia na soku truskawkowym i 1/3 chia na soku jagodowym.
Podajemy od razu.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/10/mleczno-owocowy-pudding-chia.html