ßßß Cookit - przepis na Puree dyniowe

Puree dyniowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dziś mam dla was przepis na puree dyniowe. Do jego przygotowania wykorzystałam dwie pierwsze dynie hokkaido, jakie znalazłam na działce. W ubiegłym roku puree robiłam kilka razy i bardzo polubiłam dynię za jej wszechstronność. Nadaję się ona bowiem do dań słodkich, słonych, prostych i wykwintnych. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Puree dyniowe jest podstawą wielu potraw, które pojawią się na moim blogu.
Do swojego puree nie dodaję żadnych przypraw. Nie chcę od razu robić go pod dania słodkie czy słone.
Przygotowuję go na bieżącą i przechowuje w lodówce przez kilka dni, jeśli jednak na ogródku pojawi się nadmiar dyni puree będę je pasteryzować.
Puree dyniowe przygotowujemy z dowolnej ilości dyni.
Dynie myjemy, kroimy na małe cząstki, wykrawamy nasiona i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika na około 45 minut, aż będzie miękka. Możemy sprawdzić to widelcem.
Po upieczeniu dynię obieramy, oczywiście gdy trochę wystygnie. W przypadku odmiany hokkaido (taka jak moja) nie trzeba obierać skórki.
Gotową dynie blendujemy na gładkie puree, które przekładamy do słoików czy plastikowego pojemnika. Przechowujemy je w lodówce nie dłużej niż przez kilka dni lub pasteryzujemy.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/07/puree-dyniowe.html