Wykonanie
Muffiny z kremem były jednym z wypieków, do których nie mogłam się zabrać. Ostatnio przygotowywałam tarty, bułeczki czy
biszkopty, a o babeczkach stale zapominałam. Nie miałam na nie konkretnego pomysłu. W końcu udało mi się je zrobić i
powiem wam, że smakiem przerosły moje oczekiwania, bo szczerze mówiąc, nie byłam pewna czy coś z nich będzie.
Ciastom przygotowałam jak na standardowe muffiny, ale dodałam
kakao i mnóstwo
czekolady. Krem miałam robić z
kaszy jaglanej, ale po namyśle użyłam
jogurtu,
dżemu wiśniowego i
żelatyny.Efekty możecie zobaczyć na zdjęciach.;)Składniki na 16 sztuk:muffiny:150g
mąki żytniej100g
mąki pszennej typ 500140g cukru/
ksylitoluproszek do pieczenia2 łyżki
kakao100g gorzkiej, posiekanej
czekoladyszklanka
mleka1/5 szklank i
olejujajkokrem:200g
jogurtu greckiego400g
dżemu wiśniowego15g
żelatyny + trochę
wody do jej rozpuszczeniaMuffiny:Do jednej miski wsypujemy suche składniki (
mąki,
cukier,
proszek do pieczenia,
kakao,
czekolada), a do drugiej mokre (
mleko,
olej,
jajko). Mieszamy je osobno. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i za pomocą łyżki łączymy je w jednolite ciasto.W żadnym wypadku nie używamy miksera ani nie mieszamy zbyt długo, bo muffiny wyjdą zbite.Ciasto przelewamy do foremek i wstawiamy je do piekarnika na około 25 minut. Pieczemy je w 180C.Krem:
Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy niewielką ilością
wody. Mieszamy, tak aby dobrze się rozpuściła.W misce umieszczamy
jogurt,
dżem i
żelatynę. Składniki na krem dokładnie łączymy.Wstawiamy go do lodówki na 1-2 godziny, aby stężał. Lepiej żeby chłodził się za długo niż za krótko, bo rzadki po prostu zjedzie z muffin.Wykonanie:Krem wkładamy do szprycy na 2-3 partie i ozdabiamy ostudzone muffiny.Chłodzimy je w lodówce i wyjmujemy dopiero przed podaniem.Smacznego:)