ßßß Cookit - przepis na Frużelina malinowa

Frużelina malinowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Bardzo lubię wszelkie letnie deserki, a w szczególności z sezonowych owoców. W ubiegłym roku dość często robiłam jagodową frużelinę, jako dodatek do ciast i deserów, ale w tym sezonie postanowiłam wykorzystać również ogrodowe maliny. Frużelina wyszła bardzo smaczna, delikatnie kwaskowa. Taka jak lubię.
Frużelinę możemy wykorzystywać do deserków, lodów, ciast, naleśników czy placuszków.
Składniki:
400g malin
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej+ woda do jej rozpuszczenia
2-3 łyżki cukru
Umyte maliny wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
Mąkę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy ją do frużeliny zdjętej z palnika. Dokładnie mieszamy i gotujemy ją przez kilka minut, aż zgęstnieje.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/06/fruzelina-malinowa.html