ßßß Cookit - przepis na Placki z awokado

Placki z awokado

nazwa

Wykonanie

Placuszki z awokado "chodziły" za mną już od dłuższego czasu, wiele razy widziałam je na innych blogach. W końcu nadszedł ten dzień, w którym postanowiłam je zrobić. Oczywiście, mimo tego, że w internecie podobnych przepisów jest niemało, postanowiłam stworzyć swoje własne, unikalne placuszki. Muszę przyznać, że efekt mojej pracy jest bardzo zadowalający, bo okazały się być one mięciutkie, dość puszyste i bardzo smaczne.
Placuszki podałam z syropem klonowym i kiwi, które niedawno wróciło do łask, głównie za sprawą pysznego koktajlu, na który przepis możecie znaleźć tutaj .
Składniki na około 12 placuszków:
pół bardzo dojrzałego awokado
2 jajka
1/3 szklanki mąki ryżowej
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
2/3 szklanki mleka
łyżka kakao
łyżka cukru/ ksylitolu
proszek do pieczenia
Awokado dokładnie blendujemy. Do masy dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać więcej mleka. Konsystencja ciasta powinna przypominać krem.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej patelni.
Smacznego:)
Dlaczego warto usmażyć placuszki z awokado, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
awokado jest bogate w witaminy C, E, A oraz B; zawiera również likopen- przeciwutleniacz chroniący nas m.in. przed rakiem, luteinę i zeaksantynę, które bardzo dobrze wpływają na wzrok
mąka kukurydziana stanowi doskonałe źródło witamin B,D, E, K i A oraz potasu, sodu, wapnia, magnez i żelazo,
jajko jest skarbnicą witamin- A, D, E, K, B2 i B12, fosforu, potasu, wapnia i żelaza.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/04/placki-z-awokado.html