Wykonanie
Taki domowy kremik z
awokado jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, wystarczy nam dosłownie pięć minut. Jego smak jest hmmm... mocno
waniliowy i słodziutki. Bardzo posmakował mi i mojej mamie, dodaję go do gotowanych śniadanek, naleśników i placuszków.W dodatku ma on śliczny kolorek i myślę, że przypadnie do gustu każdemu.Ilość
cukru waniliowego możemy dowolnie zmieniać, w zależności od preferowanej słodkości. Oczywiści ja użyłam domowego
cukru, który pojawił się wczoraj na blogu.Składniki:mocno dojrzałe
awokado4-5 łyżeczek
cukru waniliowegoAwokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i miksujemy wraz z
cukrem, za pomocą blendera, aż do otrzymania gładkiej masy. W tym momencie degustujemy kremik i w razie potrzeby dosładzamy;)Krem przekładamy do szczelnie zamykanego słoiczka i przechowujemy w lodówce.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować
waniliowy krem z
awokado, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach
awokado:jest bogate w zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają nowotworom,,zawiera sporo witamin C, E, A oraz witaminy z grupy B,jest skarbnicą potasu, przez co pomaga w obniżaniu ciśnienia
krwi,dzięki temu, że zawiera sporo luteiny chroni nasz wzrok.