Wykonanie
Dziś mam dla was propozycję na niezwykle proste, ale zarazem wyśmienite śniadanie.
Mowa tu oczywiście o nieśmiertelnej owsiance, tym razem przygotowanej w wersji pieczonej.Dodatek
malin okazał się być strzałem w dziesiątkę, bo świetnie komponują się one ze słodkim
bananem oraz
migdałami. Do owsianki dorzuciłam również trochę
jogurtu naturalnego, dzięki któremu pieczone
płatki smakują właściwie jak wilgotne,
owocowe ciacho. Po prostu są pyszne;)Składniki na dwie porcje:80g
płatków owsianychjajko3 spore łyżki
jogurtu2
bananydwie garści
malin*2 łyżki kremu
daktylowegoproszek do pieczeniapłatki migdałów*Mogą być one świeże, ze słoiczka lub mrożone. Można zastąpić je również np.
jagodami.Przygotowanie pieczonej owsianki jest dziecinnie proste-
płatki,
jogurt,
jajko,
banany pokrojone w kostkę, krem
daktylowy,
proszek do pieczenia i część
malin mieszamy łyżką, przekładamy do dwóch miseczek. Następnie posypujemy resztą
malin i
migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20- 25 minut.Smacznego;)Dlaczego warto upiec owsiankę
bananowo-
malinową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
płatki owsiane są bogate w witaminy z grupy B raz wapń, magnez, sód i potas; ponadto dzięki połączeniu odpowiednich pierwiastków pomaga w walce z bezsennością i stresem,
banany są świetnym źródłem potasu, wapnia, witaminy C; zawiera on sporo
cukrów prostych, dzięki którym
daje 'zastrzyk' energii,
maliny zawierają niemalo witaminy C, E, B1, potasu, wapnia i fosforu; polepszja stany skóry, zębów i kości.