Wykonanie
Domową granolę z tego przepisu przygotowuję bardzo często, za każdym razem wychodzi chrupiąca i smaczna. Najczęściej jem ją po prostu jako dodatek do porannej owsianki,
kaszy lub naleśników albo tak jak dzisiaj posypują nią
jogurt z domowym
dżemem.Tę granolę można przygotowywać z wieloma dodatkami, wszystkie ziarna i
płatki się nadadzą. Ja bardzo lubię gdy są w niej
orzechy i
migdały, to zdecydowanie polepsza jej smak.Przepis na nią znalazłam ponad rok temu w internecie, teraz nie podam jego źródła, bo po prostu go nie pamiętam;)Składniki:1,5 szklanki
płatków pełnoziarnistych (ja użyłam pszennych)1/3 szklanki
oleju1/3 szklanki
wodykilka łyżek
miodu3 łyżki
otrębów2 szklanki dodatków- ja użyłam dyni,
siemienia lnianego,
orzechów włoskich i
migdałówWszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce i odstawić ma co najmniej pół godziny, aby granola wchłonęła płyn.Po tym czasie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 120C i pieczemy przez 15-25 minut, kilka
razy mieszając. Granola będzie upieczona, gdy podczas poruszania będzie "szeleścić". Aby przyspieszyć pieczenie można włączyć termoobieg.Smacznego:)Dlaczego warto upiec granolę czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
pestki dyni są bogate w cenne kwasy tłuszczowe oraz wiele witamin, m.in. A, która wpływa na wygląd cery, paznokci i włosów, a także od niej zależy stan naszego wzroku,
migdały zawierają witaminę młodości- E, a także witaminy z grupy B oraz cenny dla kobiet kwas foliowy.