ßßß Cookit - przepis na Domowa granola

Domowa granola

nazwa

Wykonanie

Domową granolę z tego przepisu przygotowuję bardzo często, za każdym razem wychodzi chrupiąca i smaczna. Najczęściej jem ją po prostu jako dodatek do porannej owsianki, kaszy lub naleśników albo tak jak dzisiaj posypują nią jogurt z domowym dżemem.
Tę granolę można przygotowywać z wieloma dodatkami, wszystkie ziarna i płatki się nadadzą. Ja bardzo lubię gdy są w niej orzechy i migdały, to zdecydowanie polepsza jej smak.
Przepis na nią znalazłam ponad rok temu w internecie, teraz nie podam jego źródła, bo po prostu go nie pamiętam;)
Składniki:
1,5 szklanki płatków pełnoziarnistych (ja użyłam pszennych)
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
kilka łyżek miodu
3 łyżki otrębów
2 szklanki dodatków- ja użyłam dyni, siemienia lnianego, orzechów włoskich i migdałów
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce i odstawić ma co najmniej pół godziny, aby granola wchłonęła płyn.
Po tym czasie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 120C i pieczemy przez 15-25 minut, kilka razy mieszając. Granola będzie upieczona, gdy podczas poruszania będzie "szeleścić". Aby przyspieszyć pieczenie można włączyć termoobieg.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec granolę czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
pestki dyni są bogate w cenne kwasy tłuszczowe oraz wiele witamin, m.in. A, która wpływa na wygląd cery, paznokci i włosów, a także od niej zależy stan naszego wzroku,
migdały zawierają witaminę młodości- E, a także witaminy z grupy B oraz cenny dla kobiet kwas foliowy.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2014/12/domowa-granola.html