Wykonanie
Dzisiaj przepis na ciasto "Lion", swoją nazwę zawdzięcza pysznemu batonikowi.
Czekoladowy biszkopt, nasączony
herbatą, przełożony masą kajmakową, oraz masą budyniową z
orzechami. Ciasto bardzo delikatne, miękkie idealne dla dzieci i nie tylko. Polecam.
SKŁADNIKI :
biszkopt na blaszkę 30/25polecam przepis na
biszkopt kakaowyMASA BUDYNIOWA:3 szklanki
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej z czubkiem4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
cukru2
cukry waniliowe200 g
margarynyObie
maki mieszamy w szklance
mleka, pozostałe
mleko zagotowujemy z
cukrem. Na gotujące się
mleko wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając gotujemy gęsty
budyń. Rozkładamy go na dwa talerze i studzimy.
Margarynę ucieramy robotem z
cukrami waniliowymi, dalej ucierając dodajemy po łyżce gęstego budyniu. W razie konieczności masę dosładzamy.PONADTO :1 puszka masy kajmakowej1 opakowanie ( 50 g ) prażonego
ryżu4 łyżki
orzeszków ziemnych solonych, lekko rozgniecionych1 szklanka ostudzonej, słodkiej
herbatyKajmak przekładamy do miski, wsypujemy
ryż i dokładnie mieszamy.PRZYGOTOWANIE :Upieczony i ostudzony
biszkopt należy przekroić na dwie równe połówki. Następnie pierwszy blat ciasta układamy w formie, lekko nasączamy
herbatą. Rozsmarowujemy mniejszą sześc masy budyniowej, na to rozkładamy masę
ryżową, przykrywamy
biszkoptem, nasączamy go i rozsmarowujemy pozostałą masę. Wierzch posypujemy pokrojonymi
orzechami i przechowujemy ciasto w lodówce.RADA: ciasto kroimy zimne mokrym nożem, unikniemy rozwarstwienia się liona. Smacznego.