Wykonanie
Wczoraj był taki śmieszny dzień, "pasta day" czyli święto
makaronu.Nawet moje dziecko kręciło głową na fakt, że
makaron ma swój dzień, "przecież to tylko jedzenie, mamo, jak może
mieć swoje święto?!". Ano może, i to światowe...Spaghetti wieczorem jedliśmy nie z okazji tego święta, tylko z okazji bardzo zajętego dnia, w którym nie było czasu na gotowanie obiadu.U nas jest to danie ratunkowe, bo super ekspresowe, a jednak pożywne, więc nadaje się idealnie na takie sytuacje.Wrzuciłam zdjęcie na fb i zostałam poproszona o dokładny przepis, no i okazało się, że jakimś tajemniczym sposobem pominęłam do tej
pory spaghetti na blogu, a to jedno z naszych ulubionych dań przecież!No więc dziś jest ten wielki dzień ;) "dzień po pasta day 2015", kiedy super ekspresowe i przepyszne spaghetti ląduje wreszcie na stronie Wszystko jest w głowie :))
Pisałam już kiedyś o EKSPRESOWYCH ZUPACH
POMIDOROWYCH na bazie
soku pomidorowego i dokładnie w ten sam sposób powstaje nasz
sos do spaghetti, a także sos do pizzy.To zdecydowanie lepsza wersja, niż sos ze świeżych
pomidorów (które lepiej sobie zjeść świeże, tak po prostu) lub z
koncentratu pomidorowego (którego nie używam już lata świetlne) - karton
soku pomidorowego wlać na patelnię, przyprawić, odparować i jeść, brzmi dobrze?Ok, dokładnie robimy to tak:- litr
soku pomidorowego wlewamy do głębszej patelni, włączamy średni ogień, nie przykrywamy,- teraz wstawiamy
wodę na
makaron,- przepłukujemy 2 garści łuskanego
słonecznika i wrzucamy do gorącego już soku, żeby miękł i rozpadał się w czasie gotowania sosu,- przyprawiamy: pół łyżeczki
pieprzu, 2 duże ząbki
czosnku, garść
oliwek, 2 duże łyżki suszonej
bazylii,- dodajemy łyżeczkę
oleju i mieszając od czasu do czasu pozwalamy sosowi gęstnieć.W międzyczasie szykujemy talerze, jakieś sałatki,
pomidorki i co tam chcemy do przegryzania i popijania, wykładamy
makaron na talerze, polewamy gotowym sosem, posypujemy jeszcze prażonym
słonecznikiem albo
płatkami drożdżowymi albo niczym, bo ktoś nie lubi "śmieci" na górze ;) i już.Do sosu można dodać jeszcze
suszonych pomidorów, będzie wtedy bardzo, bardzo
pomidorowy.Całość przygotowań zajmuje do 30 minut od wejścia do kuchni, a danie jest naprawdę smaczne i sycące, polecam :)