Wykonanie
Sypaną szarlotkę robiłam pierwszy raz od razu majstrując przy przepisie i nie wiedząc czego oczekiwać. Wyszła wspaniała, chrupiąca i lekko rozgrzewająca,dzięki nutce
imbiru, który wyczuwalny jest minimalnie.Polecam każdemu kto ma ochotę złamać rutynę :)
SKŁADNIKI: (blacha 20x20)Ciasto:- 3/4 szklanki
mąki żytniej pełnoziarnistej- 1/4 szklanki
mąki krupczatki- 1/2
mąki pszennej tortowej- 1/4 szklanki
płatków owsianych- 3/4 szklanki
cukru- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2/3 kostki
margaryny (prosto z lodówki)Nadzienie:- 1,5 kg obranych i pokrojonych w kostkę
jabłek- 2 cm świeżego
imbiru- 5 łyżek
cukru-
cukier waniliowy- pół szklanki
wodyPRZYGOTOWANIE:
Jabłka gotujemy z
wodą i obranym, startym
imbirem. Po kilku minutach dosypujemy
cukry i dobrze mieszamy. Gdy
woda lekko odparuje, a
jabłka się rozsypią (ja lubię gdy są wyczuwalne malutkie cząstki) wyłączamy i pozostawiamy do wystygnięcia.Wszystkie
mąki,
płatki, proszek i
cukier bardzo dokładnie mieszamy.Blachę smarujemy tłuszczem i sypiemy
bułką tartą. Na spód wysypujemy 1/3 objętości mieszanki mąk. Na tym rozsmarowujemy 1/2 masy z
jabłek. Kolej na drugą 1/3 objętości mąk. Na to wykładamy resztę
jabłek i ostatnią część mąk. Na wierzch ciasta układamy pokrojoną
margarynę.Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st.C ok 50-60 min. Gdy wystygnie posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!