Wykonanie
Już dawno myślałam o takim właśnie serniku. Nie wiedziałam tylko czy wyjdzie, ale udało się. Jest pyszny. Zrównoważony i orzeźwiający. Polecam!


SKŁADNIKI: (tortownicy o średnicy 23cm)- 4
serki homogenizowane (540g)- 200ml
śmietanki 30%- 36g
cukru waniliowego (użyłam firmy
Marsyl)- 10g
śmietan-żelu (użyłam firmy
Marsyl)- 4 łyżki
cukru- 1,5 łyżki
żelatyny- 1 lub 2
banany- 150g
herbatników- 50g
masłaPolewa:- tabliczka dobrej jakościowo
czekolady (użyłam gorzkiej)- 4 łyżki
cukru- 4 łyżki
masła
PRZYGOTOWANIE:
Herbatniki rozkruszamy w blenderze lub za pomocą wałka. Łączymy je z miękkim
masłem i wysypujemy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Masę ugniatamy by powstał spód do ciasta. Tortownicę chłodzimy w lodówce przez pół godziny.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej
wody - chłodzimy.
Śmietanę ubijamy z
cukrem waniliowym.
Serki miksujemy z pozostałym
cukrem, a następnie z chłodną
żelatyną. Natychmiast miksujemy
śmietanę ze
śmietan-żelem i od razu delikatnie łączymy z
serkami. Tężejącą masę wylewamy na tortownicę. Na wierzchu układamy plasterki
banana i wkładamy do lodówki.
Czekoladę topimy z
masłem i
cukrem na błyszczącą masę. Czekamy aż ostygnie i wylewamy na wierzch sernika tak, by pokryła
banany. Sernik należy dobrze schłodzić w lodówce. Smacznego!Moja rada:
Banany można też wyłożyć na spód ciasta i zalać masą
serową.
