ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z bananami i czekoladą

Sernik na zimno z bananami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Już dawno myślałam o takim właśnie serniku. Nie wiedziałam tylko czy wyjdzie, ale udało się. Jest pyszny. Zrównoważony i orzeźwiający. Polecam!
SKŁADNIKI: (tortownicy o średnicy 23cm)
- 4 serki homogenizowane (540g)
- 200ml śmietanki 30%
- 36g cukru waniliowego (użyłam firmy Marsyl)
- 10g śmietan-żelu (użyłam firmy Marsyl)
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki żelatyny
- 1 lub 2 banany
- 150g herbatników
- 50g masła
Polewa:
- tabliczka dobrej jakościowo czekolady (użyłam gorzkiej)
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
Herbatniki rozkruszamy w blenderze lub za pomocą wałka. Łączymy je z miękkim masłem i wysypujemy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Masę ugniatamy by powstał spód do ciasta. Tortownicę chłodzimy w lodówce przez pół godziny.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody - chłodzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Serki miksujemy z pozostałym cukrem, a następnie z chłodną żelatyną. Natychmiast miksujemy śmietanę ze śmietan-żelem i od razu delikatnie łączymy z serkami. Tężejącą masę wylewamy na tortownicę. Na wierzchu układamy plasterki banana i wkładamy do lodówki.
Czekoladę topimy z masłem i cukrem na błyszczącą masę. Czekamy aż ostygnie i wylewamy na wierzch sernika tak, by pokryła banany. Sernik należy dobrze schłodzić w lodówce. Smacznego!
Moja rada: Banany można też wyłożyć na spód ciasta i zalać masą serową.
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/09/sernik-na-zimno-z-bananami-i-czekolada.html