Wykonanie
Co dziś na obiad? Te pytanie zadają sobie codziennie chyba miliony kobiet i mężczyzn w kuchni:) I tak było dzisiaj u mnie. Prezentowana
cukinia powstała pod wpływem chwili i wyposażenia mojej lodówki. Jest bardzo aromatyczna i smakuje na prawdę świetnie. Jestem z siebie zadowolona!
SKŁADNIKI: (na 2 osoby)- spora
cukinia + połowa małej- 2
pomidory- 2
papryki igołomskie- duża
cebula- świeży
imbir ok. 1 cm- ząbek
czosnku- 2 kawałki
schabu jak na kotlety- kilka plasterków
sera żółtego-
sól,
pieprz,
czerwona papryka słodka i ostra-
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:
Cukienie myjemy. Dużą kroimy na dwie części i wydrażamy zostawiając ok. 0,5 cm na ściankach.
Schab myjemy, osuszamy i kroimy na centymetrową kostkę. Przyprawiamy go
przyprawami i lekko podzłacamy na
oleju. Dodajemy do niego pokrojone w taką samą kostkę
cebulę i
papryki oraz posiekany
czosnek. Gdy lekko zmiękną dodajemy pokrojone
pomidory, miąższ z
cukini oraz obraną i pokrojoną mniejszą połówkę
cukinii. Trzemy na "papkę" do farszu obrany
imbir i wszystko dusimy do miękkości. Farsz próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.Faszerujemy przygotowane połówki
cukini i przykrywamy je
żółtym serem.
Cukinie układamy na blasze i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200st.C ok. 30-40 min.Taka moja rada:
ser żółty można dodać do farszu i już nie nakładać go na wierzch. Farsz wtedy wygląda o wiele atrakcyjniej :)