ßßß Cookit - przepis na Racuszki kukurydziane z wiśniami straciatella

Racuszki kukurydziane z wiśniami straciatella

nazwa

Wykonanie

Proste mega puszyste racuszki na mące kukurydzianej które zawsze kojarzą mi się z kuchnią babci, podane z wiśniami straciatella w żelu firmy ZENTIS to wspaniała słodka przekąska dla dzieci lub na podwieczorek :)
Takie wiśnie w żelu znajdą zastosowanie w wielu słodkich deserach typu gofry, naleśniki a nawet lody polane nimi smakują obłędnie, mają wspaniały smak .
Składniki:
1 jajko
300 ml kefiru
1/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki kukurydzianej
2/3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
wiśnie straciatella w żelu Zentis
Sposób przygotowania;
Jajko ubić z cukrem na puszysto, wlać kefir, dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, wlać olej i całość zmiksować mikserem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nalewać łyżką porcje ciasta, smażyć racuszki z obu stron na złocisto. Po usmażeniu podawać polane wiśniami straciatella.
Smacznego!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/06/racuszki-kukurydziane-z-wisniami.html