Wykonanie
Proste mega puszyste racuszki na
mące kukurydzianej które zawsze kojarzą mi się z kuchnią babci, podane z
wiśniami straciatella w żelu firmy ZENTIS to wspaniała słodka przekąska dla dzieci lub na podwieczorek :)Takie
wiśnie w żelu znajdą zastosowanie w wielu słodkich deserach typu gofry, naleśniki a nawet
lody polane nimi smakują obłędnie, mają wspaniały smak .
Składniki:1
jajko300 ml
kefiru1/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki kukurydzianej2/3 szklanki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaolej do smażenia
wiśnie straciatella w żelu ZentisSposób przygotowania;
Jajko ubić z
cukrem na puszysto, wlać
kefir, dodać
mąkę kukurydzianą wymieszaną z
mąką pszenną i
proszkiem do pieczenia, wlać
olej i całość zmiksować mikserem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej
śmietany. Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju, nalewać łyżką porcje ciasta, smażyć racuszki z obu stron na złocisto. Po usmażeniu podawać polane
wiśniami straciatella.Smacznego!