Wykonanie
A może by tak
śledzika :)Dziś przedstawię Wam
śledzie w wydaniu mojej mamusi. Przepyszne. Warto spróbować :)
Potrzebne będzie: ja podaję zalewę na 1 kg
śledzi jeśli macie więcej zwiększacie ilość proporcjonalnie1 kg płatów
śledziowych, lub 1 kg
świeżych śledzi - najlepiej dzień wcześniej posolićZalewa - zagotować wszystko1 litr
wody8 łyżek
octu1 łyżka
cukru6 ziarenek
ziela angielskiego2
liście laurowe3
cebule pokroić w półksiężyce i sparzyć gorącą
wodąŚledziki układamy w słoikach i dodajemy
cebulę. Ostudzoną zalewą zalewamy
śledziki. Najlepiej żeby około tygodnia przechodziły zalewą, ale z doświadczenia wiem, że po około 3 dniach już co poniektórzy buszują po lodówce i już próbują :)Tą zalewą można zalewać także
śledzie wcześniej panierowane i upieczone w
bułce tartej.SMACZNEGO!!!!