ßßß Cookit - przepis na Smażona soczewica w pomidorach.

Smażona soczewica w pomidorach.

nazwa

Wykonanie

Ten przepis jest inspirowany potrawą z mojej ulubionej książki kucharskiej, czyli wspominanej już wielokrotnie Jadłonomii. Jest idealny na sobotnie śniadanie w piżamie, ze świeżym chlebem podgrzanym przez chwilę w piekarniku i kubkiem ciepłej herbaty z miodem. To świetna odskocznia od jajecznicy, bardzo pożywna, bogata w smaku i sycąca alternatywa dla mięsnych kanapek czy tostów. Uwielbiam i regularnie pojawia się na naszym stole ;)
* kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.
Składniki na 4 porcj e .
czerwona soczewica, sucha [180 g/ szklanka]
cebula [200 g / 2 sztuki]
► passata pomidorowa [200 ml]
olej rzepakowy [10 g / łyżka]
papryka słodka [pół łyżeczki]
czosnek granulowany [pół łyżeczki]
sól [łyżeczka]
Cebulę pokrojoną w kostkę lub piórka podsmażyć na oleju rzepakowym.
Gdy cebula się zeszkli, dorzucić do niej suchą soczewicę i podsmażać przez 5 min z przyprawami.
Po tym czasie, zalać cebulę i soczewicę wrzątkiem odrobinę ponad powierzchnię składników i dusić na średnim ogniu do momentu, aż soczewica zmięknie (5-7 min).
Dodać passatę pomidorową, ewentualnie doprawić do smaku i dusić przez kolejne 5 minut.
Podawać ze świeżym chlebem na gorąco.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/11/smazona-soczewica-w-pomidorach.html