Wykonanie
Bez względu czy tradycyjny
smalec wzbudza w Was zachwyt czy brzydzi, musicie spróbować
smalcu z
fasoli. Ta kremowa, delikatnie czosnkowa pasta z dużą ilością podsmażanej, słodkawej
cebulki to dla mnie kuchenne objawienie. Wyglądem naprawdę przypomina tłuściocha, pod którym uginają się stoły na festynach i w karczmach, a smak ma zadziwiająco satysfakcjonujący, idealnie pasuje do
kiszonego ogórka i ciężkiego
chleba na zakwasie. Jeśli najdzie Was ochota na grzeszne, tłuste kanapki to w pierwszej kolejności polecam odpalić blender. To wersja podstawowa - fantastycznie sprawdza się też z
suszonymi śliwkami czy
jabłkiem, jak oryginalny
smalec ;)* kalorie i makroskładniki podane na jedną porcję / połowę przepisu.Składniki na 2 porcje.►
fasola biała [ 260g / puszka]► ol ej rzepakowy [10 g / łyżka ]►
cebula [ 100 g/ 1 duża sztuka ]►
sól morska [p ół łyżeczki lub do smaku]►
czosnek granulowany [pół łyżeczki]► pi eprz czarny [ 1/3 łyżeczki ]W blenderze połączyć: odsączoną i opłukaną
fasolę, kilka łyżek
wody (na początek dałabym 2-3 i dodawała w razie, gdyby pasta była zbyt gęsta) i
przyprawy.W międzyczasie
cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na
oleju ze szczyptą
soli.Dodać przestudzoną
cebulę do pasty i wymieszać. Podawać z
pieczywem i ulubionymi dodatkami ;)