ßßß Cookit - przepis na Smalec z fasoli.

Smalec z fasoli.

nazwa

Wykonanie

Bez względu czy tradycyjny smalec wzbudza w Was zachwyt czy brzydzi, musicie spróbować smalcu z fasoli. Ta kremowa, delikatnie czosnkowa pasta z dużą ilością podsmażanej, słodkawej cebulki to dla mnie kuchenne objawienie. Wyglądem naprawdę przypomina tłuściocha, pod którym uginają się stoły na festynach i w karczmach, a smak ma zadziwiająco satysfakcjonujący, idealnie pasuje do kiszonego ogórka i ciężkiego chleba na zakwasie. Jeśli najdzie Was ochota na grzeszne, tłuste kanapki to w pierwszej kolejności polecam odpalić blender. To wersja podstawowa - fantastycznie sprawdza się też z suszonymi śliwkami czy jabłkiem, jak oryginalny smalec ;)
* kalorie i makroskładniki podane na jedną porcję / połowę przepisu.
Składniki na 2 porcje.
fasola biała [ 260g / puszka]
► ol ej rzepakowy [10 g / łyżka ]
cebula [ 100 g/ 1 duża sztuka ]
sól morska [p ół łyżeczki lub do smaku]
czosnek granulowany [pół łyżeczki]
► pi eprz czarny [ 1/3 łyżeczki ]
W blenderze połączyć: odsączoną i opłukaną fasolę, kilka łyżek wody (na początek dałabym 2-3 i dodawała w razie, gdyby pasta była zbyt gęsta) i przyprawy.
W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju ze szczyptą soli.
Dodać przestudzoną cebulę do pasty i wymieszać. Podawać z pieczywem i ulubionymi dodatkami ;)
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/10/smalec-z-fasoli.html