Wykonanie
Jakiś czas temu kupiłam masę
krówkową z myślą, że może kiedyś się przyda. Wertując mój zeszyt z przepisami natknęłam się na kartkę, którą
wieki temu dostałam od koleżanki, a zostało na niej opisane jak przygotować przepyszne ciasto do którego owa masa się przyda.
Czemu nie!- pomyślałam, a efekt pracy baaaaaaaardzooooo mnie zadowolił. Co prawda placuszek jest bardzo słodki i zapewne dość kaloryczny, ale co mi tam. Winter is coming - jak mawiają bohaterowie mojej ulubionej książki, a zatem trochę sadełka z pewnością się przyda :)

Składniki:Ciasto:- 4 szklanki
mąki pszennej,- 4
żółtka,- kostka
masła,- szklanka
cukru,- 4 łyżki
miodu,- łyżka
proszku do pieczenia.Krem:- 2 opakowania budyniu
waniliowego,- opakowanie
galaretki cytrynowej,- 0,5 litra
mleka,- kostka
masła.Dodatkowo:- puszka masy krówkowej,- 2 tabliczki
gorzkiej czekolady,- 2 łyżki
masła.Wykonanie:1. Ze wszystkich składników ugniatam ciasto, dzielę na trzy części, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na minimum 30 min. Każdą z części piekę osobno w 180 st. C przez ok. 15 minut.2. B
udyń gotuję z połowy
mleka wskazanego na opakowaniu. Do gotującego się budyniu wsypuję
galaretkę w proszku i dokładnie mieszam.Ostudzony
budyń ucieram z
masłem.3.
Polewa czekoladowa: dwie tabliczki
czekolady topię rondelku z dodatkiem
masła.4. Przekładam w kolejności: ciasto, masa krówkowa, ciasto, krem ciasto,
polewa czekoladowa.