Wykonanie
Drożdżówka to jedno z moich ulubionych ciast,a z
owocami sezonowymi to już jadłabym bez opamiętania. Dzisiejszy placek to dzieło mojej mamy :)
Składniki:*5
jajek*1 szkl.
cukru*10 dag
drożdży*1 szkl.
mleka (ja użyłam 2
jogurtów jagodowych )i
oleju*5 szkl.
mąkiDodatkowo:*10 łyżek
cukru,
mąki,
oleju*opakowanie
cukru waniliowego* dowolne
owoce (
śliwki i jarzyny )Przygotowania:1.
jajka wbić do miski i dokładnie roztrzepać.Dodać
cukier oraz rozkruszone
drożdże.Następnie wlać
olej oraz leciutko podgrzane
mleko,bądź
jogurty.Na składniki w misce przesiać
mąkę.Tak przygotowaną masę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 3 godz.2.Po odstawieniu wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem.
3.Do miski wsypać
cukier oraz
mąkę i dodać
olej i
cukier waniliowy.Następnie wszystko zagnieść na kruszonkę.Na ciasto wyłożyć
owoce i przykryć kruszonką .Ciasto wstawić do zimnego piekarnika.Piec około 50-60 min w 190 stopniach :)